Mijn KNHS

KNHS Talentenplan

Het KNHS Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma van de KNHS. Jonge, talentvolle paardensporters in de disciplines dressuur, para-dressuur, springen, eventing, endurance, mennen, reining en voltige worden ondersteund in hun ontwikkeling tot topsporter. 

Het KNHS Talentenplan is het talentherkenning- en ontwikkelingsprogramma  van de KNHS waarbinnen talentvolle paardensporters ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter. Ieder jaar worden circa 200 ruiters tijdens trainingen en bijeenkomsten begeleid door de KNHS-bondscoaches, trainers uit het KNHS Trainersplatform en andere experts. Het samenbrengen van toppers en talentvolle ruiters is een van de belangrijkste principes. Bij de Olympische en Paralympische disciplines dressuur, para-dressuur, springen en eventing kent het Talentenplan drie niveaus: internationaal talent, nationaal talent en nationale belofte. Instromen in het KNHS Talentenplan is op alle niveaus mogelijk.

Naast de Olympische en Paralympische disciplines is binnen het Talentenplan ook aandacht voor de disciplines endurance, mennen, reining en voltige. De leden van het KNHS Talententeam zijn de meest succesvolle ruiters en amazones in hun discipline en leeftijdscategorie en daarmee de ambassadeurs van het KNHS Talentenplan.

Doelstelling van het KNHS Talentenplan is om combinaties te scouten die de potentie hebben om te zijner tijd door te stromen naar een van de jeugdkaders. 

·De ruiter/amazone dient de Nederlandse nationaliteit te hebben.
· Combinatie moet in het jaar 2021 zijn uitgekomen in de wedstrijdsport.
· Combinatie met een minstand is niet startgerechtigd. 

Het KNHS Talentenplan bestaat uit drie verschillende niveaus. Instromen in het KNHS Talentenplan is op alle niveaus mogelijk. 

Talentenstatus en school

Met een NOC*NSF-talentenstatus kun jij je voordeel doen op school of bij een andere onderwijsinstelling. De meest bekende school voor sportende scholieren, is de Topsport Talentenschool. Andere middelbare scholen en onderwijsinstellingen (bijvoorbeeld Hogescholen en Universiteiten) bieden in sommige gevallen ook mogelijkheden en faciliteiten voor scholieren/studenten met een talentenstatus. Wel kunnen de mogelijkheden en faciliteiten per school/onderwijsinstelling verschillen. Laat je daarom dus goed informeren. 

Hoe krijg ik een NOC*NSF- talentenstatus?

Een NOC*NSF-status Internationaal talent, Nationaal talent of Nationale belofte krijg je als je bent opgenomen in een jeugdkader of geselecteerd wordt tijdens de KNHS Talentendag. 

Een nationale belofte-status kun je ook zelf aanvragen, mits je aan de criteria in het talentenprofiel voldoet. Zo mag je in het jaar van de aanvraag niet ouder zijn dan 24 jaar en kom je met drie of meer paarden/pony’s uit in de wedstrijdsport, waarvan tenminste met één in de klasse ZZ-licht dressuur (Z2 pony’s), ZZ springen of Z eventing. 

Neem voor meer informatie contact op met talentenplan@knhs.nl

Een talentenstatus is 1 jaar geldig.

Disciplines

Hieronder vindt u de selectie criteria en selectie mogelijkheden per discipline.