Mijn KNHS

Nieuwe dressuurproeven per 1 april 2022

Zoals bekend gaan we per 1 april van start met de nieuwe dressuur proeven!

De nieuwe proeven zijn vanaf 23 februari te vinden in Mijn KNHS. Hiermee kun je je als ruiter of menner alvast voorbereiden op de nieuwe proeven. Het KNHS-Dressuurproevenboekje uitgave 2022 is binnenkort te bestellen in de voorverkoop. Zodra hier meer over bekend is, informeren we hierover via onze website.

Wat is er veranderd?

De puntentelling
In de puntentelling zijn een aantal wijzigingen aangebracht. In navolging van de FEI is het aantal punten onder aan het protocol (eindcijfers) teruggebracht. Dit is gedaan om een betere verdeling te krijgen in technische en algemene cijfers. Zo zijn de gangen samengevoegd tot één cijfer, omdat deze immers ook al bij ieder onderdeel in de beoordeling zijn opgenomen. Daarnaast is ‘het effect van de hulpen’ toegevoegd aan ‘houding en zit’. Wel is vastgehouden aan het bestaande totaal aantal punten. Daarom wordt er gewerkt met coëfficiënten. In de proeven vanaf de klasse L1 zijn er onderdelen die twee keer tellen. Hiermee zijn meteen ook de accenten per klasse aangebracht.

Wat is er veranderd in de F-proeven?
De F13 t/m F15 zijn herschreven. Enkele andere proeven hebben een andere plek in de leerlijn gekregen. Belangrijke accenten zijn dat het in de hogere F-proeven een “plus” is als het lukt om je paard nageeflijk te rijden, maar dat het hebben van een correcte constante elastische verbinding met de paardenmond het uitgangspunt is. Verder worden overgangen progressief gevraagd en niet meer op de letter.

Wat is er veranderd in de proeven BB t/m M2?
In de klasse BB en B zijn enkele proeven herschreven om de rijlijnen te verbeteren. In de klasse L2 zijn twee nieuwe proeven ontwikkeld waarin het wijken vanaf de (binnen)hoefslag naar de A-C lijn wordt gevraagd. Vanwege de afmeting van de baan wordt in de klasse M2 geen uitgestrekte galop meer gevraagd.

Wat is er veranderd in de proeven Z1 t/m ZZ-Zwaar?
In de klasse Z1, Z2, ZZ-licht en het ZZ-Zwaar zijn enkele proeven herschreven om de rijlijnen te verbeteren. Het puntentotaal in de klassen Z1 en Z2 is nu ook 350 punten, net als in het ZZ-Licht en het ZZ-Zwaar. In het ZZ-Zwaar wordt in twee proeven in de galopseries de vliegende wissels om een vast aantal galopsprongen gevraagd.

Ben jij nieuwsgierig naar de nieuwe dressuurproeven? Neem dan snel een kijkje op MijnKNHS als je bent ingelogd kun je naar het tabblad nieuwe dressuurproeven.

Laat een reactie achter